5 מצבי מודעות שיאפשרו לך לשלוט ולדלג בקלות במעברים בין האתגרים והשמחות של החיים - אודליה ויסבלט רצהבי

איך מדלגים ממצב תודעתי אחד למשנהו ושולטים באירוע, ולא האירוע שולט בנו ? 
הנה כלי ייחודי ופורץ דרך שמאפשר לכם להיות בגמישות מחשבתית יוצאת דופן שתאפשר לכם לנהל מציאות יום יומית עם שליטה שלכם מלאה על מצבכם הנפשי.


שנת 2024, שנת מלחמה, מלחמה שטרם הכרנו במדינת ישראל. 

הכרנו זוועות מההיסטוריה, אבל מעולם לא חווינו אותם בעוצמה שחווינו כמו ב – 7/10/2023. האירוע תפס רבים לא מוכנים  מנטאלית-נפשית-פיזית לעשות את המעבר החד מחיים שמחים, מלאים בשפע, בטוחים יחסית לחיים מוכי אבל, טראומה, אבל, אובדן, צער, אי וודאות, כאב וחוסר בטחון.

החיים מלמדים אותנו לעיתים שיעורים, כל אחד לפי דרגת היכולת שלו. אני אימצתי את האמרה שכל אדם מקבל שיעור שיש ביכולותיו להתמודד איתו וללמוד אותו ולהתגבר עליו, וכל אדם קיבל גם יכולות שהוא יכול להשתמש בהם, החיים הם מסע הגילוי של אותם כוחות, ואותם כוחות – מגשימים גם חלומות.

המלחמה תפסה את מי שיודע שהחיים כאן ארעיים ויכולים להשתנות בהבזק של רגע, יחסית מוכן. 
ניסיון אישי שלי במשברים הגדולים של חיי, אובדן חיי 3 יקירים לי בהפרש של שנה זה מזה. שם חוויתי את המעברים החדים בין שמחות לאתגרים, בין גידול ילדים לעבודה, לבין מוות, לבין כאב, לבין דכאון, לבין שמחות והשגרה הממשיכה. שימוש במצבי תפיסה איפשר לי לנוע בין מצבים ולהיות בכל זמן במצבי מודעות שונים בבחירה ומדובר במצבי בחירה מורכבים.

מעבר חד שזכור לי במיוחד היה להחזיק את היד החמה של אבי שסגר את עיניו לצמיתות לבין יציאה החוצה מחוץ לכותלי הטיפול נמרץ וארגון של הלוויה שלו. בתוך 3 שעות עברתי ממצב של אובדן כבד, לניהול והפקה של אירוע רב משתתפים, הזוי, לא ?


אז מהם מצבי התפיסה ? 

"אלו נקודות מבט ייחודיות שבתוכן האדם מעניק פרשנות לאירוע במציאות, כאשר יש לו את היכולת לנוע בין נקודות שונות ולהרחיב את הפרשנות מעבר לחוויה האישית שלו.

תהליך שמתקיים הן במוח המודע והן בתת-המודע של האדם, אך הביטוי העיקרי שלו בפועל משפיע על מצב המודעות שלנו.

המוח המודע מאפשר את השינוי בין נקודות המבט ובתת המודע – שמאחסן ומוציא אוטו' רגשות המתלווים אליה – כמו פחד, כעס או אמפתיה. בתת המודע יש דפוסי תגובה שנרכשו בעבר. כלומר, מצב התפיסה הראשוני שלנו במצבים מסוימים מושפע ברובו מאמונות, חוויות ודפוסים חבויים שנמצאים בתת-המודע, ולכן, עלינו להרחיב אותו.



מהם חמשת מצבי התפיסה, ומדוע חשוב להכיר אותם ?

מדובר במצב תודעה שמאפשר לאנשים לתפוס את המציאות בצורה גמישה יותר, ללמוד לראות אותה מכיוונים שונים, ובכך להשפיע על החוויה האישית ועל התגובות האוטומטיות שלהם במצבים מאתגרים.

מ"ת ראשון (First Position) – חוויית האירוע דרך עצמך, ממקום אישי שבו אתה מחובר לרגשות שלך, לערכים שלך ולמטרות שלך. במצב הזה, האדם חווה את הסיטואציה כמו שהוא, מתוך עצמו, וזה מקום שבו יש לרוב מודעות גבוהה לצרכים ולתחושות האישיות.

אדם במשבר פעמים רבות נלכד במצב זה ומעבד את המשבר דרך תחושותיו, הפחדים והכאב שלו עצמו. מצב זה יכול להוביל לחוויה עוצמתית של חרדה, עצבות או חוסר אונים, מה שעלול לחסום את היכולת לראות את הפתרון או למצוא דרך להתמודד עם המצב בצורה בריאה. היכולת לעבור למצבי תפיסה נוספים עוזרת לנתק מעט את הרגש, להבין את המשבר בצורה רחבה יותר ולבנות חוסן נפשי.

מ"ת שני (Second Position) – חוויית הסיטואציה מנקודת מבטו של מישהו אחר. במצב זה האדם נכנס לנעליים של אדם אחר, מנסה לחוות את המצב מהזווית שלו, ולהבין את התחושות והמחשבות של הצד השני. זהו מצב המסייע בפיתוח אמפתיה והבנה כלפי הזולת.

בעמדה זו, האדם מנסה לבחון את המשבר דרך נקודת המבט של אדם אחר שיכול להוות מקור לתמיכה, או אפילו מישהו שמייצג עבורו חוכמה או חוסן נפשי. לדוגמה, המטופל עשוי לדמיין כיצד היה מתבונן במצב חבר קרוב או בן משפחה אוהב, ואיך היה תומך בו או מה היה מייעץ לו לעשות. עמדת ראייה זו יכולה לסייע למטופל להתחבר לאמפתיה, לחשוב מחוץ לעצמו, ולמצוא בתוכו עידוד ומחויבות להמשיך הלאה למרות הקושי.

מ"ת שלישי (Third Position)– בעמדה זו האדם מתבונן במצב מבחוץ, כמו צופה "ניטרלי" שאינו מעורב רגשית. פרספקטיבה זו מסייעת לצמצם את הרגשות העוצמתיים ולהסתכל על המצב באופן אובייקטיבי יותר. בעמדה השלישית ניתן להתמקד בתובנות מעשיות – מהן האפשרויות הפתוחות לפתרון? אילו צעדים ניתן לקחת? מהן היתרונות והחסרונות של כל החלטה?

מ"ת רביעי (Forth Position) נקודת מבט אקולוגית. כלומר מתוך מעגלי והקשרי חייו של האדם וכל המעורבים ומושפעים.

בעמדה זו, האדם מתבונן במבט אקולוגי על כל הקשרי החיים שלו, כל המעורבים, ובוחן את האירוע באופן שתהיה מעין הרמוניה אקולוגית בקבלת ההחלטה שלו ביחס למצב שלו.  

מ"ת חמישי (Fifth Position) – נקודת מבט מתוך עיניו של "האני האידיאלי" הנמצא בעתיד וחי חיים מלאים במתאם ערכי מלא. הוא מקור לכוח, מגדלור שמכוון את ה"אני" בשבילים המיועדים לו. נקודת מבטו של האדם שואבת כוחות ממצב תפיסה זה, שנותן פרספקטיבה עתידית שאומרת שהכל אפשרי. והיא מהווה מעין כוכב צפון עבורו לעבור את הדרך בהצלחה.

יש מצב עליון שהוא מטא תפיסתי – Meta Perceptual Positions  , זו נקודת מבט בה מתאפשר לראות את כל ההיבטים השונים ולשלב ביניהם, נקודת מבט הוליסטית בה ניתן לקבל החלטות מושכלות ויעילות הרבה יותר. מצב של מודעות מלאה.

מודעות מלאה מקבלת משמעות חדשה : היכולת של אדם לנוע בין מצבי התפיסה השונים הרלוונטיים ולקבל החלטות ולפעול מתוך האינטגרציה הרחבה שנוצרת .


כיצד מצבי תפיסה מחזקים חוסן נפשי ?

מעבר בין מצבי התפיסה מאפשר לאדם לראות את המציאות ממספר זוויות ולהשיג ניהול התגובה שלו למשבר. זהו תהליך שמחזק את הגמישות המחשבתית ומאפשר לתעל את הקושי למקום של התפתחות וצמיחה.

תרגול עצמי : 

כדי להתחבר לכלים הללו, בחרו סיטואציה מהחיים שבה חוויתם מעבר חד בין מצבים שונים. נסו לראות את יכולותיכם בכל אחד ממצבי התפיסה, וחשבו כיצד תוכלו ליישם אותם במצבים אחרים. התרגול הזה יסייע לכם להטמיע את הכלים ולשפר את היכולת לעבור בין מצבים בצורה מהירה, גמישה ומכוונת. תת המודע שלך יעשה את המעברים האלו במהירות, ותמצא את עצמך במהרה "מנהל" אירועים של חייך ולא שהאירועים מנהלים אותך.

לסיכום,  אימוץ ותרגול של מצבי תפיסה, מאפשרים לבני אדם להיות במקום האדם האחר, לחוות את העולם מנקודת מבטו של האחר, ושם יש הבנה, הבנה שמובילה לחמלה, הבנה שמובילה לסבלנות, לאהבה ולטוב בעולם הזה. ובכך הוא כלי חזק בידי אנשים לצלוח משבר, להתבונן באופן רחב יותר, לבנות חוסן נפשי שמוביל להתמודדות בריאה ויעילה, לאדם ולעולם שסביבו. 


מוגש באהבה גדולה, אודליה